Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Englis Mastiff Standard

English Mastiff

 

Származási hely:

Anglia

Eredeti feladata:

Vadászkutya nagyobb vadak vadászatához, őrkutya.

Eredeti neve:

Mastiff

Angol neve:

Mastiff

Eredete:

Valószínűleg Ázsiából származik; föníciai kereskedők vitték be Angliába a 6. században.

Teste: Az angol masztiff erőteljes testfelépítésű kutya. Testének nagynak, nehéznek, erősnek és arányosnak kell lennie. Háta és lágyéka széles és izmos – a szukáknál lapos és feltűnően széles, a kanoknál enyhén ívelt. Oldala igen magas. Magasan tűzött farka a csánkig ér, vagy még lejjebb; a tövénél vastagabb, majd fokozatosan kihegyesedik. A farok nyugalmi állapotban lelóg, amikor azonban a kutya figyel, akkor felgörbíti – de soha sem emeli a háta fölé. A széles és mély mellkas jócskán lenyúlik a mellső lábak között. A bordák íveltek és lekerekítettek. A mellkas kerületének egyharmaddal kell meghaladnia a marmagasságot. Az izmos váll kissé ferde. A lábak egyenesek és függőlegesek, egymástól távol állnak, és vastag csontúak. Nagy, kör alakú mancsai vannak, erősen ívelt ujjakkal. A mérsékelten hosszú, igen izmos nyak enyhén ívelt. A nyak kerülete általában 2,5-5 cm-rel kisebb, mint a fülek előtt mért koponyakerület.

Feje: A fejnek minden oldalról nézve négyszögletesnek és szélesnek kell látszania. A lapos homlok csak akkor ráncolódik, ha a kutya figyel valamire. A szemöldök enyhén kiálló, a stop határozott, de nem túl hirtelen. A rövid, tompa és négyszögletes arcorri rész a szem alatt kimondottan széles, és egy vonalban fut az orrig. A felső ajkak kissé rálógnak az alsókra. A kis fülek vékony tapintásúak és egymástól távol ülők. A koponya oldalának legmagasabb pontján tűzöttek, és a pofa mellett lógnak le. A kis szemek távol ülők, a szemhéjak nem lehetnek „lötyögősek” vagy részben nyitottak. Az angol masztiff harapása szabályos ollószerű, vagy enyhén alsó harapás; ám ekkor sem fordulhat elő, hogy a csukott szájból kilátsszanak a fogak.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága legalább 76 cm, a szukáké legalább 70 cm.

Marmagasság maximum: 70

Testtömege: 70-90 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet a vállon, a nyakon és a háton nem lehet túl ritkás, sőt, túl finom tapintású sem.

Színei: Az angol masztiff szőrzete barackszínű, ezüstszürke, sárga, vagy csíkos barackszínű lehet. Mindig fekete maszkot visel, és a füle is fekete. A szem körüli fekete rajzolatnak felfelé kell nyúlnia.

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 9-10 év

Vérmérséklete

Jelleme: Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése is elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.

Társas viselkedése: Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel szemben is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája s elfogadja őket. Barátságos kutya, a család barátait nagy lelkesedéssel fogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ez a hatalmas kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Elég hetente egyszer átkefélni sörtekefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű vagy gumikefe a legalkalmasabb az elhalt szőrszálak eltávolítására. Puha fekhelyre van szüksége, hogy testén ne alakuljanak ki felfekvések. A fiatal, fejlődő kutya étrendjének összeállításánál nem szabad takarékoskodni. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen az optimális fejlődéshez. Igen gyorsan növő fajta. Nem árt korlátozni az erőteljes testmozgását, nehogy túlfárassza magát. A többi masztiffhoz hasonlóan ennek a kutyának is igen magas a fájdalomküszöbe, s mivel elég sokat követel saját magától, előfordulhat, hogy a sérüléseket vagy betegségeket csak akkor veszik észre, amikor már valóban komollyá váltak.

Tanítása: Az angol masztiff nevelésének kölcsönösen élvezetes, nyugodt és harmonikus folyamatnak kell lennie. A következetesség, a sok szeretet és a rengeteg megértés csodákra képes. A szigorú szavak és a büntetések szükségtelenek, és csak ártanak ennek a rendkívül érzékeny kutyának. Sokkal jobb eredmények érhetőek el úgy, ha a gazdája egyértelműen az állat értésére adja, mikor elégedett vele, a nevelését pedig vidám, oldott módon végzi. Nem árt kölyök korában leszoktatni a pórázrángatásról, mivel felnőttkorában már túl erős lesz ahhoz, hogy változtatni lehessen a viselkedésén. A masztiff kölykök néha félénkek és bátorításra szorulnak. Sok időt kell hagyni a szocializációjukra és magabiztosságuk fejlesztésére.

Mozgásigénye: A kifejlett masztiffnak átlagos a mozgásigénye. Elég, ha a megszokott időben leviszik egy háztömb körüli sétára, és hetente néhány alkalommal lehetővé teszik számára a póráz nélküli szaladgálást. Nem lelkesedik nagyon a labdázásért, sem a különféle kiképzésekért. A gyorsan növekvő fiatal masztiff testmozgását korlátozni kell; ha túl nagy nyomás nehezedik rá, vagy túlságosan elfárad, az károsan befolyásolhatja a csontok, az ízületek és az izmok fejlődését.

Alkalmazásai: Ez a kutya azok számára ideális társ, akiknek a lakásban és annak környékén is sok hely van.

 

 

 

ORIGIN : Great-Britain.

 

PATRONAGE : FCI.

 

UTILIZATION : Watch and security dog.

 

CLASSIFICATION F.C.I. : Group 2 Pinscher and Schnauzer- Molossoid breeds-Swiss

Mountain and Cattle Dogs.

Section 2.1 Molossoid breeds, Mastiff type. Without working trial

 

GENERAL APPEARANCE : Head, in general outline, giving a square appearance when viewed from any point. Breadth greatly desired; in ratio to length of whole head and face as 2/3. Body massive, broad, deep, long, powerfully built, on legs wide apart and squarely set. Muscles sharply defined. Size a great desideratum, if combined with quality. Height and substance important if both points

are proportionately combined. Large, massive, powerful, symmetrical, well-knit frame.

BEHAVIOUR / TEMPERAMENT : A combination of grandeur and courage. Calm, affectionate to owners, but capable of guarding.

 

HEAD

 

CRANIAL REGION :

Skull : Skull broad between ears, forehead flat, but wrinkled when attention is excited. Brows (superciliary ridges) slightly raised. Muscles of temples and cheeks (temporal and masseter) well

developed. Arch across skull of a rounded, flattened curve, with depression up centre of forehead from median line between eyes, to halfway up saggital suture.

 

FACIAL REGION :

Nose : Nose broad, with widely spreading nostrils when viewed from front, flat (not pointed or turned up) in profile.

Muzzle : Face or muzzle short, broad under eyes, and keeping nearly parallel in width to end of nose; truncated, i.e. blunt and cut off squarely, thus forming a right-angle with upper line of face, of great depth from point of nose to under jaw. Length of muzzle to whole head and face as 1/3. Circumference of muzzle (measured mid-way between eyes and nose) to that of head (measured before the ears) as 3/5.

Lips: Lips diverging at obtuse angles with septum, and slightly pendulous so as to show a square profile.

Jaws/Teeth : Under jaw broad to end. Canine teeth healthy; powerful and wide apart; incisors level or lower projecting beyond upper but never so much as to become visible when mouth is closed.

Eyes : Small, wide apart, divided by at least space of two eyes. Stop between eyes well marked but not too abrupt. Colour hazel brown, darker the better, showing no haw.

Ears : Small, thin to touch, wide apart, set on at highest points of sides

of skull, so as to continue outline across summit, and lying flat and

close to cheeks when in repose.

 

NECK : Slightly arched, moderately long, very muscular, and

measuring in circumference about one or two inches less than skull

before ears.

 

BODY :

Back and loins : Back and loins wide and muscular; flat and very wide in bitch, slightly arched in dog.

Chest : Chest wide, deep and well let down between forelegs. Ribs arched and well rounded. False ribs deep and well set back to hips. Girth one-third more than height at shoulder.

Belly : Great depth of flanks.

 

TAIL : Set on high, and reaching to hocks, or a little below them, wide at its root and tapering to end, hanging straight in repose, but forming a curve with end pointing upwards, but not over back, when

dog is excited.

 

LIMBS

FOREQUARTERS : Legs straight, strong and set wide apart; bones being large.

Shoulder and arm : Shoulder and arm slightly sloping, heavy and muscular.

Elbows : Elbows square.

Pasterns : Pasterns upright.

 

HINDQUARTERS : Broad, wide and muscular.

Second thigh : Well-developed second thighs.

Hock : Hocks bent, wide apart, and quite squarely set when standing or walking.

FEET : Large and round. Toes well arched. Nails black.

GAIT / MOVEMENT : Powerful, easy extension.

 

COAT

HAIR : Short and close-lying, but not too fine over shoulders, neck

and back.

COLOUR : Apricot-fawn, silver-fawn, fawn, or dark fawn-brindle. In any case, muzzle, ears and nose should be black round orbits, and extending upwards between them.

FAULTS : Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be

regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog.

 

SEVERE FAULTS

· Incisors visible when mouth is closed.

ELIMINATING FAULTS

· Aggressive or overly shy.

Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.